"Webben viktigare än papperstidningen"

Beskedet att Hallandsposten och Hallands Nyheter ska samarbeta mer handlar om att rusta för en betydligt tuffare framtid bland annat genom att satsa på webben. Det säger Svenska Dagbladets mediejournalist Martin Jönsson.

– På många sätt är webben viktigare än papperstidningen. Det är fler svenskar som är ute på internet en genomsnittlig dag än som läser en betald dagstidning, säger Martin Jönsson. Så ur publikens perspektiv så är det nog så att många landsortstidningar har varit alldeles för långsamma med att vara ute på webben och har inte mött det läsarbehovet med tillräckligt bra erbjudanden och där måste man sköta sig. Det gäller inte minst Hallandsposten.

De båda tidningarna ska spara 20 miljoner kronor och 35 tjänster ska bort.

Är det så att vi journalister är lite vantrogna mot webben och den utvecklingen?

– Ja, jag upplever att det finns en nätskepsis och till och med ett nätförakt hos journalistkåren som för mig är helt obegripligt därför att det är där som det finns en jättemöjlighet att vara bättre både på det snabba, det kommenterande och det interagerande materialet, säger Martin Jönsson på Svenska Dagbladet.

Han tror att den framtidsavgörande frågan blir att se över vad som kan göras med papperstidningen så att folk på sikt fortsätter att vilja ha den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista