Halland

Koppling mellan djur- och folkhälsa

Smittskyddet när det gäller djur har krävt extra insatser i Halland under 2007. Det rapporterar Länsveterinären.

Inte minst har insatserna gällt så kallade zoonoser, alltså sjukdomar som smittar mellan djur och människa. Och värre lär det bli, fruktar experterna på klimatförändringar och djurhälsa.

Statens Veterinärmedicinska anstalt kräver nu att djurhälsofrågorna ägnas större uppmärksamhet av Klimat- och sårbarhetsutredningen.

– Vi ser en väldigt nära koppling mellan djurhälsa och folkhälsa. Det är framför allt för att över hälften av människans infektionssjukdomar faktiskt är zoonoser, vilket betyder att de smittar mellan djur och människor, säger laborator Ann Albihn.

Vill att riskerna uppmärksammas
Mot den bakgrunden är det viktigt att riskerna för befolkningen, särskilt i ett län med mycket djurhållning, uppmärksammas bättre, tycker statsveterinärerna.

Enligt Klimatutredningen är sannolikheten stor att nya infektionssjukdomar först får spridning i landets södra del, via virus och parasiter som flyttar norrut och blir fler efterhand som det blir varmare.

Sjukdomsbärare som till exempel fästingar trivs också bättre. Och sjukdomar som redan finns här får större spridning när vädret ändras.

– Salmonella och ehec kan vi ta som exempel för Halland. Ehec har man hittat i ungefär 10 procent av nötdjursbesättningarna i hela Halland, men i Halland har man hittat den i 23 procent av besättningarna, säger Ann Albihn.

En försmak
Ehec-smittan i Halland 2007 kan vara en följd av sommarens myckna regn. En försmak av kommande förändringar, säger Ann Albihn.

– Ja, det kan den vara. Man får, så att säga, en utsmetning av smittan till större marker eller via vatten till andra marker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista