VARBERG

Sanering i Renen dröjer

Tidigast efter sommaren kan det bli aktuellt att sanera det område i kvarteret Renen i Varberg där det upptäckts höga halter av klorerade lösningsmedel.

En rapport som blev klar tidigare i veckan visade att det finns höga halter av de giftiga ämnena i grundvattnet. Men enligt undersökningarna finns ingen hälsofara för människor och därför måste ytterligare kompletterande undersökningar göras, enligt Gunnar Björklund på Varbergs kommun.

– Det är alldeles för tidigt att ge sig in i en diskussion om vilken saneringsmetod man ska använda. Först måste man ha mer kunskap om föroreningen och dess spridning, säger Gunnar Björklund.

Inväntar annan rapport
Därför inväntar nu kommunen en annan konsultrapport som undersökt föroreningar i berggrunden precis utanför kvarteret, Renen 13.

När den är klar kan det bli klart vilka andra undersökningar som måste göras. De kommer sedan att göras under våren och först efter sommaren kan det eventuellt bli tal om sanering.

”Ingen stor anledning till oro”
Även om många Varbergsbor säkert undrar när det ska sluta komma nya avslöjanden om gifter i kvarteret Renen, menar Gunnar Björklund på kommunens planeringskontor att det inte finns särskilt stor anledning till oro.

– Det tillförs ju inga mer föroreningar åtminstone. Det kommer att bli mindre på sikt, säger Gunnar Björklund och hänvisar till att industriverksamheten för länge sen är avslutad och att det är resterna man håller på och jobbar med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".