Kungsbacka

Ja till reningsverk i Lerkil

Miljödomstolen säger ja till det hett debatterade reningsverk som Kungsbacka kommun vill bygga i Lerkil på Onsalahalvön.

Domen godkänner helt de planer och argument som kommunen hävdat och Kungsbackas tekniska chef, Hans Larsson, är nöjd med utslaget.

– Ja, det känns tillfredsställande. Vi har naturligtvis glada för att vi har fått det och vi hade ju hoppats på det här. Det är vad vi har arbetat för under en lång period, säger han.

Släpps ut på 10 meters djup
Reningsverket är tänkt att ta hand om avloppsvatten från västra Onsala och Vallda och sen släppa ut det i havet på omkring 10 meters djup, nästan två kilometer väster om Lerkils hamn.

Därmed försvinner utsläppen fån de enskilda avloppen och belastningen av gödande ämnen utmed kusten minskas och dricksvattnet i enskilda brunnar räddas.

Påverkan på Kungsbackafjorden blir liten, säger miljödomstolen.

Protester vann inte gehör
De många som protesterat mot planerna anser att det vore mer effektivt att leda avloppsvattnet till Hammargårdens reningsverk med en förlängd avloppsledning ut ur Kungsbackafjorden. Något som dock inte vann gehör.

– Det är klart man är besviken men samtidigt är det ju så här det fungerar och det finns ju alltid en möjlighet att överklaga. Det är väl mycket som talar för att vi kommer att lämna in ett överklagande, säger Mia Sandros, talesman för Föreningen Bevara Lerkils Landsbygd.

Vad får det här beslutet för följder för miljön på land och i Kungsbackafjorden?

– Framför allt kommer det väl att påverka utseendet av närmiljön där reningsverket kommer att ligga. Det kommer så klart att bli väldigt mycket mer bebyggelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".