"Tufft att vara barn och ungdom idag"

Nya siffror från Bris visar på att allt fler barn mår psykiskt dåligt. Antalet barn som går med självmordstankar har mer än fyrdubblats på fyra år.

Barnmorskan Harrieth Axelsson på ungdomsmottagningen i Halmstad känner igen bilden som målas upp av siffrorna.

– Vi upplever också att det är tufft att vara barn och ungdom i samhället idag. Barn har färre trygga vuxna, kanske, att vända sig till. Det är ett tufft klimat både i samhället och i skolan och många gånger hemma, säger hon.

Hemförhållanden främsta orsaken
Siffrorna visar att det är just hemförhållanden som är den främsta orsaken till att barn kontaktar Bris.

De vanligaste samtalen eller mejlen till Bris kommer från flickor runt fjorton år. Harrieth Axelsson tror det beror på att många förändringar sker just i den här åldern.

”Lever mindre tryggt”
Det blir viktigare att prestera bra i skolan inför gymnasiet och intresset för världen utanför hemmet ökar. Och skillnaden mellan idag och för fyra år sedan tror hon beror på att barn och ungdomar lever mindre tryggt idag.

– Det som är skillnaden, kanske, är att det är fler barn och ungdomar idag som inte har det lika tryggt omkring sig. Det tror jag är en stor skillnad, säger Harrieth Axelsson på ungdomsmottagningen i Halmstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".