Hylte

Bekymmersamt bokslut för Hylte

Hylte kommuns ekonomiska resultat förra året bekymrar kommunstyrelsens ordförande Lennart Ohlsson. Nämnderna gick back med drygt 11 miljoner kronor, även om kommunens totala resultat hamnade på 3 miljoner plus.

Men överskottet är för litet, säger Lennart Ohlsson, som dessutom tror att den främsta anledningen till att Hylte kommun gick plus förra året inte har med kommunens eget arbete att göra.

– Det är tack vare att landet Sverige går så bra nu, så vi får ökade skatteintäkter. Och det är farligt att förlita sig på att konjunkturen ständigt ska förbättras och gå uppåt.

– De signaler som finns om man tittar internationellt är att konjunkturen viker. Och då lever vi farligt om vi fortsätter att ha den här kostnadsökningen i våra styrelser och nämnder, säger Lennart Ohlsson.

Är inte nöjd
Hylte kommun redovisar alltså ett positivt resultat från förra året, men Lennart Ohlsson är inte nöjd. Han säger att överskottet hade behövt vara större.

Hylte kommun står inför stora investeringar de närmsta åren. Bland annat väntar utbyggnad av vatten- och avloppssystem och en renovering av Örnaskolan. Och det är investeringar som kostar pengar.

Nämnder i kommunen hade därför behövt gå bättre. I stället bidrar de med ett underskott på över 11 miljoner kronor. Av de står samhällsbyggnadsnämnden för 8 miljoner, något som bland annat beror på höga kostnader för kosten.

Bättre går det däremot för utbildningsnämnden som förra året hade ett resultat på en miljon plus.

Fortsatt effektiviseringsarbete
Nu måste man inom Hylte kommun arbeta gemensamt för att få kommunen att gå bättre.

– Vi måste fortsätta med effektiviseringsarbetet på alla nivåer. Det handlar då allt om det som har varit, så att säga i tuben länge nu, allt från kost till våra kostnader på skolsidan och äldreomsorgen, säger centerpartisten Lennart Ohlsson, kommunstyrelsens ordförande i Hylte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".