Tungmetaller inget stort problem för HFAB

För bostadsbolaget HFAB gäller det nu att komma igång med saneringen av den förorenade marken där bolaget planerar bygga nya bostäder. Idag möter man miljö- och hälsoskyddsförvaltningen för att planera hur den ska gå till. Innan saneringen görs måste områdena spärras av för att ingen ska leka eller promenera där.
Ulrika Nilsson, miljö- och kvalitetsledare på HFAB, ser dock inga risker för de boende: - Vi ser inte att det är särskilt stora föroreningar och vi kommer att åtgärda detta innan vi bygger fastigheter. HFAB har bostadsfastigheter intill det förorenade området och planerar bygga nya bostäder på Gamletull. - Vi kommer att sanera och vara måna om att det blir ett miljöriktigt område att bo i. Vi ser inga svårigheter alls, säger Ulrika Nilsson. Sanering kommer att inledas på de aktuella delar av marken där man har hittat höga halter av bland annat koppar och zink. Den går till så att man schaktar bort ytjorden som är den del av marken där föroreningarna är som störst. Längre ner i marken har man inte hittat några höga halter av tungmetaller. Exakt hur lång tid saneringen tar vet inte Ulrika Nilsson. Och även om HFAB inte ser att rapporten pekar på några stora problem bör man inte gräva i marken innan den är sanerad. Å andra sidan är marken just nu frusen och risken att damm ska flyga upp i luften är mycket liten. Innan saneringen görs måste områdena spärras av för att inga ska leka eller promenera där.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".