Halland

Modell för att få fler att fortsätta idrotta

Ett samarbetsprojekt som har som mål att få fler ungdomar att fortsätta idrotta har kommit fram till en modell som ska presenteras för Riksidrottsförbundet.

Bakom projektet står Svenska fotbollsförbundet, Högskolan i Halmstad och Halmstad kommun som samarbetar för att få fram fler idrottare på elitnivå.

Tanken är att modellen sen ska spridas bland klubbar och föreningar, som ett led i att utbilda ledare och ungdomar.

Utgår från fotbollen
Modellen, som utgår från fotbollen och som tagits fram genom att sammanställa kända forskningsrön och insamling av data med hjälp av studenter, är tänkt att vara till hjälp när idrottande ungdomar blir juniorer eller senare seniorer. Alltså kritiska åldrar då många unga lägger av med sin sport.

I modellen har ett antal grundläggande socialpsykologiska faktorer identifierats och för varje faktor finns också enkla råd och tips.

Urban Jonsson, docent på högskolan är koordinator för projektet som går under namnet psykosocial kravprofil för idrottare.

Motivation och sociala faktorer
– Vi pratar exempelvis om motivation, det är allmänt känt att motivation är den starkaste drivkraften för att nå framåt. Då har vi idéer hur vi kan hjälpa ungdomar att behålla motivationen på ett naturligt sätt under sin fotbollskarriär.

– En annan punkt har att göra med sociala faktorer, alltså nätet runtomkring idrotten, att det finns uppbackning från skolan, men också att klubben ställer upp på ungdomarnas sida och ger social support i de olika övergångarna till äldre åldersklasser, säger Urban Jonsson, docent på Högskolan i Halmstad.

Förhoppningarna är också att Halmstad genom projektet ska utvecklas till ett kunskapscentrum för fotboll och idrottspsykologi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".