Halland

"Restaurangerna har också ett ansvar"

Restaurangägarna har ett eget ansvar. Det säger Konsumentverket apropå att flera krögare i Halland känner sig lurade av företaget som kallar sig Svenska livsmedelslokalers riksorganisation.

Företaget ringer upp restauranger och säger att de har godkänt deras serveringslokaler och att restaurangen då kan köpa ett diplom och en dekal för några tusenlappar.

Det är 20 restauranger i Halland som har köpt Svenska livsmedelslokalers riksförbunds, SLROs, diplom och dekal. Dekalen visar för kunderna att de vistas i en fräsch miljö.

Känt sig tvugna att betala
Även om de inte har märkt av någon kontroll, har många krögare känt sig tvungna att betala eftersom de trott att SLRO har kommit från myndighetshåll. Men på konsumentverket menar man att restaurangerna också har ett ansvar.

– Det mest intressanta är att se det utifrån konsumentens perspektiv. Ser man en dekal där det står att det är en fräsch restaurang så tror ju säkert den genomsnittliga konsumenten att den här restaurangen utmärker sig, säger Per Magnusson som är jurist på konsumentverket. 

– För att en restaurangägare ska få sätta upp en sån måste verkligen påståendet på dekalen ha en verklighetsförankring, fortsätter han.

Menar du att det istället är restaurangen som bryter mot marknadsföringslagen?

– Ja, de bryter också mot marknadsföringslagen om det inte ligger någonting bakom undersökningen. Då vilseleds ju konsumenten.

Skäms för diplomet
Christian Andersson är restaurangchef på Gustaf Bratt i Falkenberg. Strax efter att han hade tackat ja till SLRO läste han en varning om företaget i en branschtidning och ångrade sig direkt.

– Jag kände mig blåst direkt när jag läste det. Jag har inte ens satt upp diplomet för jag skäms ju för det, säger han.

P4 Halland har försökt nå SLRO men företagets vd, som är den ende som svarar på frågor, är inte anträffbar.