Halmstad

Stipendier till ungdomar på Andersberg

Ungdomarna på Andersberg i Halmstad behöver fler goda förebilder. Det tycker bostadsbolaget HFAB som nu inrättat ett stipendium som ska delas ut till ungdomar bosatta i området och som utmärkt sig på ett positivt sätt. 

– Vi har skapat ett stipendium som vi hoppas ska vara en signal att vi vill ha goda förebilder för ungdomar här på Andersberg, säger Helene Blomberg, bostadssocial chef på HFAB.

Tycker du det saknas bra förebilder idag?

– Det är ingen hemlighet att Andersberg är ett utsatt område. Här har hänt mycket negativa saker under vintern och vi måste hitta på positiva saker nu och lyfta fram allt det som är positivt och händer här på området.

På vilket sätt är det här ett utsatt område, tycker du?

– Det är utsatt för att det bor väldigt många människor på ett väldigt litet område. Alla mätningar som man gör rent socioekonomiskt visar att invånarna här kommer rätt långt ner på alla möjliga skalor, så att säga.

Just därför vill man nu uppmärksamma de som utmärker sig på ett positivt sätt. Det kan vara att ungdomen deltagit i föreningsaktiviteter på ett ansvarsfullt sätt, varit en god kamrat eller bidragit med en hjälteinsats. 

”Puffa på ungdomar”
De som kan nominera är organisationer, myndigheter och föreningar som har personkännedom om ungdomar som bor på Andersberg.

Totalt kommer fyra personer att ta emot varsitt stipendium på 2 000 kronor som delas ut under Andersbergsfestivalen.

– Vi vill puffa på ungdomar som redan idag gör positiva saker, de ska känna att det är värt att vara en god förebild, att de uppmärksammas just för att jag tror att vi inte gör det i tillräckligt stor omfattning idag, säger Helene Blomberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista