Falkenberg

Vestasvind ser allvarligt på tillbud

I fredags och lördags lossnade delar från två vindkraftverk i Danmark, de senaste i en rad incidenter med vindkraftverk både i Sverige och utomlands den senaste tiden. Tord Östlund på Vestasvind i Falkenberg ser allvarligt på händelserna.

– Från Vestras sida tar vi väldigt allvarligt på när det blir haverier av det här slaget. Nu har vi på kort tid råkat ut för haverier som påverkar omgivningen på ett eller annat sätt och det ser vi väldigt allvarligt på, säger Tord Östlund.

Vestasvind som ännu så länge har sitt svenska kontor i Falkenberg är dominerande på den svenska marknaden.

Skulle kunna hända
Vestaskoncernen har till exempel levererat alla snurror vid Falkenbergsmotet och även de tre vid Munkagård utanför Varberg, plus ett antal i Laholms kommun.

Och visst skulle det kunna hända även här att en vinge lossnar.

– Rent teoretiskt så kan ju detta hända varsomhelst. Jag vill nog ändå säga att det är oerhört ovanligt att detta inträffar och att risken för att man ska få en vinge i huvudet när man är ute och promenerar med hunden är oerhört liten.

Många av kraftverken finns utmed motorvägen där många fordon passerar. Då är väl risken större?

– Den är oerhört liten även där men en teoretisk risk finns det ju alltid.

En av Vestas chefer i Danmark ska ha sagt att bristande underhåll kan ha bidragit till tre incidenter. Däribland den på Gotland i januari där en vinge slungades i väg 40 meter.

”Inte så enkelt”
Men Tord Östlund är inte säker på att det är så enkelt.

– Det är mycket möjligt att det kan vara så i något fall, men jag tror inte att det är så i alla de fallen. Men det är riktigt att vår informationschef har uttalat sig om att det kan vara bristande underhåll.

Är det inte så att ni måste ställa väldigt höga krav på underhållet när det gäller att delar inte ska lossna?

– Det gör vi. Det tummas definitivt inte med säkerheten, säger Tord Östlund, marknadsansvarig för Sverige och Finland på Vestasvind i Falkenberg.