Halmstad

Fackligt krav på meddelarfrihet

Facket kommunal har ställt krav på meddelarfrihet när det nu är aktuellt med privatisering av 20 gruppboenden i Halmstad kommun.

Kravet, som facket fått igenom, innebär att personalen har rätt att prata om vad som händer på jobbet och om något inte står rätt till, precis som de kan göra i den offentliga verksamheten.

– Den innebär att man har rätt att uttala sig om sin arbetsplats utåt, så som man har rätt till när man jobbar för en offentlig arbetsgivare, säger Lotta Olesen-Rosén, sektionsordförande för Kommunal i sektion vård och omsorg i Halmstad.

– Vi tycker det är viktigt för att man ska kunna ha en öppenhet, att andra ska få en insyn i hur det egentligen fungerar, både de som jobbar där och anhöriga och allmänheten. Skattebetalarna ska kunna mer se vad det är man betalar för.

Förhandlingarna avslutas
Idag, tisdag, avslutas förhandlingarna mellan arbetsgivarna och facket när det gäller privatiseringen av 20 gruppbostäder i Halmstad. Ett av kraven som facket har haft är just punkten som gäller meddelarfrihet.

Arbetsgivaren ska ställa krav på meddelarfrihet i samband med en upphandling. De anställda ska alltså kunna prata om sina jobb och påpeka om det finns förhållanden som inte är bra, såsom personalbrist.

Enligt Lotta Olesen-Rosén är det första gången ett sådant här krav ställs i kommunen.

Har väckt starka reaktioner
Imorgon, onsdag, fattar socialnämnden beslutet om privatiseringen av gruppbostäderna. Privatiseringen är något som har väckt starka reaktioner och oro hos dem som jobbar i verksamheten.

Lotta Olesen-Rosén tror inte att kravet på meddelarfrihet gör att den negativa inställningen bland de anställda ändras.

– Det är inte många som är positiva till det här med konkurrensutsättning, man köper inte argumentet att allting ska bli bättre för att det läggs ut på en annan arbetsgivare, säger Lotta Olesen-Rosén på Kommunal i Halmstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".