Ökade priser på åkermark

I Halland precis som i övriga Sverige har priset på åkermark stigit. Ökningen är i stort sett lika stor över hela Halland men priserna varierar stort mellan olika områden. För ett hektar åkermark kan det skilja 100 000 kronor, beroende på var du köper.

Orsaken till ökningen är främst det ökade priset på spannmål. Och mäklaren Ulf Lindahl på LRF Konsult tror att lantbrukarna ser fler möjligheter med växtodlingen.

- Idag ser man ju möjligheten att odla spannmål som en klar fördel och även så har ju energigrödor och den typen utav odling kommit som inte fanns tidigare. Tidigare var det inte speciellt bra priser på spannmål. Då odlade man väl mest för egen del kanske, men idag finns det möjligheter att köpa till areal för att odla som inte fanns innan, säger Ulf Lindahl.

En som har sett möjligheterna med att odla mer spannmål är lantbrukaren Anders Månsson i Öringe, mellan Halmstad och Laholm.

I höstas utökade han sin verksamhet och köpte till cirka 30 hektar att odla på. Då märkte han hur priserna hade ökat, men han ser både för- och nackdelar med de högre priserna.

- Ja, det blir ju självklart dyrare att göra expansioner, men långsiktigt tror jag ändå att man måste försöka bli mer effektiv och bruka mer. Varje gubbe måste kunna göra mer varje timme så att säga för att kunna följa med, säger Anders Månsson.

- Det är ju lockande för många äldre som sitter med egendomar att sälja dem och det är en bra pension att få. Men visst det blir ju tufft för oss som vill satsa vidare, men sån är ju branschen, säger han.

Anders Månsson ser ändå den här prisuppgången som mer positiv än de uppgångar som varit tidigare.

- För det här bygger ju faktiskt på en rejäl värdeökning på våra produkter på marknaden. Det är väldigt viktigt långsiktigt, säger han.

Priserna på åkermarken följer tätt i spåren av det ökade marknadspriset på spannmål, och trots ökade kostnader för Anders Månsson har han en klar bild om sin framtid som lantbrukare.

- Trots allt positivt får jag lov att säga, säger Anders Månsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".