Halland

Nyblivna barnfamiljer flyttar till Halland

Den största gruppen inflyttare till Hallands län är ettåriga barn och deras föräldrar, visar ny statistik från SCB. Katarina Nyström och hennes man Stefan valde att flytta från Stockholm till Varberg när deras dotter Ellen var 3 månader.

– Det är så enkelt att leva här. Om man skulle göra någonting i Stockholm tog det så otroligt lång tid. Jag kan handla mat, köpa skor och lämna in foton på en timme, i Stockholm tar det en hel dag, säger Katarina Nyström.

– Nu när jag är mammaledig kanske jag träffar någon när jag går på stan som också är ute med sitt barn och så kan man ta en fika, fortsätter hon.

Höga krav på samhällsservice
Katarina Nyström är utbildad jurist och hennes man Stefan arbetar som snickare. De är 30 och 35 år.

Av de 2 500 personer som Halland ökade sin folkmängd med under förra året är den största gruppen inflyttare just personer mellan 30 och 40 år med utbildning, arbete och höga krav på samhällsservice som barnomsorg och skola.

Ändrat perspektiv
Katarina och Stefan Nyström trivdes bra i Stockholm med allt staden har att erbjuda. Men när det blev tal om familj så ändrades perspektivet.

– Då var det läge att bo någon annanstans, för när man väl är en barnfamilj behöver man inte alla biografer, uteställen och annat som finns där utan då är det lite bättre med ett tryggt och lugnt ställe, säger Katarina Nyström.