Skolfordon misstänks ha använts till privata resor

Personal på Plönningegymnasiet utanför Halmstad misstänks ha använt skolans bilar privat. En granskning som gjorts visar att fordon har körts hundratals mil som inte bokförts i körjournalerna.

Granskningen som har beställts av huvudmannen Region Halland visar på stora brister när det gäller att redovisa hur mycket skolans fordon används i de körjournaler som finns. 

Arne Lander, chef för Region Hallands skolor har varit i kontakt med skolan.

- De kan inte ge svar på allting, men jag har bett att de ska nu i detalj titta igenom och komma in med förklaringar, och de får de göra så snart som möjligt, säger Arne Lander.

En kontroll av några av skolans fordon visar att det saknas mer än 200 mil i körjournalerna. Slår man ut det på alla fordon innebär det att skolans personal kan ha köpt drivmedel för 100 000 kronor som inte har redovisats. Drivmedel som alltså misstänks ha använts till privata resor. Något som kan uppfattas som ren bensinstöld.

- Det ligger nära till hands, att det är en förmån som man nyttjar gratis. Och så får det inte vara, säger Arne Lander.  

Vidare visar granskningen att skolan har köpt in en hästlastbil för 510 000 kronor. Trots att det bara avsatts 150 000 kronor i budgeten för hästtransport. Hästlastbilen ska under granskningsperioden sedan ha använts av en lärare för en resa till en nationell tävling där läraren har tävlat med både en av skolans hästar och en privat häst. Totalt 40 mil av 106 saknas i körjournalen för hästlastbilen.

- Om det visar sig att revisorernas rapport till hundra procent stämmer, då får vi vidta ganska kraftiga åtgärder, säger Arne Lander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista