Lyckad satsning på att förebygga höftfrakturer

En satsning på 20 000 kronor inom äldreomsorgen i Varberg har halverat antalet höftfrakturer. Bakgrunden till satsningen är en kraftig ökning av antalet höftfrakturer i samband med fall bland äldre i Varbergs kommun 1999 och 2000.
För pengarna köpte man in speciella byxor med höftskydd till äldre personer som ofta ramlade. Genom att rapportera fall till kommunsköterskan, så har man också kunnat sätta in andra förebyggande åtgärder, som hjälpmedel och att ta bort riskmoment för de som fallit flera gånger. Det skriver Hallands Nyheter. Förra året hade alltså antalet frakturer minskat med hälften trots att vårdtagarna ökat. En höftfraktur beräknas kosta samhället 200 000 kronor. Barbro Rydin som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen säger att hon inte kunde tro att det skulle bli en så stor skillnad. Projektpengarna som gått till skyddsbyxorna är nu slut och inga nya beslut om pengar är fattade ännu.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".