Falkenberg

Förebyggande relationskurs erbjuds

Det stressade samhället gör att många inte mår bra i sin parrelation. Det har flera undersökningar visat.

Därför erbjuder Falkenbergs kommun en relationskurs till par som inte är i en kris men som vill vara rustade inför eventuella problem. En förebyggande kurs.

– Vi har så extremt mycket på oss och det kanske inte är så nytt i vårt samhälle att vi har det. Men fortfarande är det ju så att vi har faktiskt det att det är ganska begränsat med utrymme som är till att bara ha hälsofrämjande, säger Yvonne Hallgren, som är familjerådgivare i Falkenbergs kommun.

– När kvinnan var hemma så tog hon naturligtvis en större del av det som var hemmets arena, nu när kvinnan är på arbetsplatsen också så är det ju inte så att man har valt att göra mindre hemma. Det gör ju att det blir mindre utrymme för de här roliga stunderna, för lekfullheten, glädjen spontaniteten. det blir mer att man använder parrelationen till att strukturera vem ska göra vad och när, säger Yvonne Hallgren.

Lyckliga par har intervjuats
Kursen kallas Prep och är bland annat baserad på intervjuer med par som haft ett långt och lyckligt förhållande. Man har hittat gemensamma nämnare hos dessa par som rör ämena kommunikationsförmåga, konflikthantering och attityd. Punkter som används som bas i kursen.

Deltagarna ska få medel att hantera konflikter och lära sig att ta sig tid att prata.

Sexuella relationen tas upp
Dessutom får paren lära sig att utveckla sin sexuella relation, ett område som även par i långvariga relationer tycker är svårt att prata om.

– Sex är ett så stort ämne i samhället och i media och kan bli lite vinklat. Och då försöker man se att paren behöver tänka lite bredare kring sexualiteten.

Men är din uppfattning att det med sexualiteten är ett laddat område i en långvarig relation för då tänker man ju att det ska vara väldigt avslappnat?

– Jag vet inte om det är Bette Midler eller vem det är som har sagt, att om sex är så naturligt varför finns det så mycket böcker om det då. Det är lite så där att från början föds vi som sexuella varelser, men den sociala kulturen gör väldigt mycket med oss och sexualiteten påverkas mycket av stress, säger Yvonne Hallgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".