Sång viktig för demenssjuka

Lyft demensvården med mer allsång. Det önskar Hallands bildningsförbund som begär pengar av region Halland för fler sångstunder på äldreboenden och dagcenter.

I fjol gjorde bildningsförbundets sångterapeut över 500 spelningar tillsammans med demenssjuka, men nu är pengarna för projektet nästan slut.

”Där orden tar slut tar sången vid” heter projektet som bildningsförbundet driver för demenssjuka. När P4 Halland besöker ett servicehus i Falkenberg är sångterapeuten Jörgen Magnusson där. De boende sitter och sjunger i en halvcirkel, så att alla ska kunna se varandra. Allsången skapar gemenskap och gör stor skillnad säger Melinda som arbetar på servicehuset.

- De är piggare och gladare när de sjunger, säger Melinda

En gång i månaden får avdelningen besök vilket egentligen är för sällan tycker personalen och Hallands bildningsförbund som märker en stor efterfrågan. De söker nu pengar av Region Halland för att utöka sångstunderna och göra verksamheten permanent.

Nuvarande projekt tar slut i vår. Politikerna måste få upp ögonen för vad kulturen betyder på äldreboendena säger bildningsförbundets Martin Odd.

- Det handlar inte om att halländska politiker är dumma eller elaka, utan vad som behövs är en insiktshöjning hos politikerna, säger Martin Odd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".