Varberg

Rullstolsbunden fick inte åka buss

När 26 åriga Jannica Rosdal i måndags skulle ta bussen från sitt hem i Grimeton in till Varberg saknade bussen den rem som hennes rullstol måste fästas med. Hon fick gå av bussen och ta sig hem igen.

I landsbygdstrafik är det obligatoriskt ur trafiksäkerhetssynpunkt att rullstolen är fastspänd .

Enligt Jannicas mamma Lily-Ann Rosdal var det inte första gången som det krånglade med remmarna.

– Nej hon har ju åkt några gånger tidigare och det har varit krångel med remmar. Några har hittat remmarna, men då har de knappt vetat hur de ska sätta fast rullstolen, säger Lily-Ann Rosdal.

Hur reagerade Jannica när hon var tvungen att gå av bussen?

– Hon blev ju ledsen och tycker det är tråkigt för att hon hade ju sett fram emot att komma in till stan. Hon tycker det är lite kul att åka buss in till stan, säger Lily-Ann Rosdal.

Vad skulle du vilja framföra till de som är ansvariga på Hallandstrafiken?

– Ja någonting brister ju när inte chaufförerna kan sätta fast och hitta grejerna som behövs för att sätta fast en rullstol så att resenärerna kan färdas tryggt.

Bruno Andersson är planeringschef på Hallandstrafiken. Han känner inte till att det finns ett problem med remmarna som rullstolarna ska sättas fast med.

– Nej jag vill inte påstå att det har varit något problem. Det här är nog en av de första gångerna som jag råkar ut för det. Remmarna ska ju inte saknas alltså, men sen kan det förekomma att det är förare som inte vet hur man fäster dem och de förarna pratar vi med naturligtvis.

Men chaufförerna får alltså utbildning?

– Jajamen, alla är utbildade i hur det fungerar, säger Bruno Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".