Problem med gammal orgelfasad tycker konsult

Att återställa den gamla orgelfasaden i St Nikolai Kyrka i Halmstad medför betydande problem. Det konstaterar en konsult som utrett förutsättningarna på uppdrag av kyrkan och länsstyrelsen.
Det är länsstyrelsen som krävt, mot kyrkans vilja, att den nya kyrkorgel som byggts i den stora kyrkan vid Stora Torg ska förses med den gamla fasaden. Den så kallade Tengbomska orgelfasaden, från 1940-talet, ligger nu nerplockad på orgelfabriken i Holland, och där har konsulten Wikerstål arkitekter besiktigat den. Den gamla orgelfasaden består av ett träverk och av falska orgelpipor av bly belagda med tenn. Träet är i gott skick medan piporna, som inte ens är original från 1942 utan satts dit på 50-talet, är buckliga och bör kasseras, enligt konsulten. Ett annat problem är att den nya orgeln är djupare än den gamla och att den gamla Tengbomska fasaden därför hamnar drygt en och en halv meter längre in i kyrkan än tidigare. Det är knappt att fasaden får plats i kyrkan utan att ljudet från den nya orgeln påverkas. Organistens arbetsplats påverkas dessutom negativt, enligt konsulten. Han eller hon kommer att sitta under ett tak utan kontakt med de ljudande piporna. Nu återstår att se vilka slutsatser länsstyrelsen drar av utredningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".