Rättspsykiatrisk vård efter knivöverfall

På måndag dömdes den 20-åring från Värmland, som överföll ägaren till butiken Skivfyndet i centrala Varberg med kniv en kväll i slutet av januari, till rättspsykiatrisk vård. 20-åringen ska också betala ett skadestånd på drygt 108 000 kronor

Han döms för försök till dråp och försök till grovt rån för de många knivhugg han gav butiksinnehavaren. Mannen fick minst sju knivhugg, bland annat i bröstet och blev allvarligt skadad.

20-åringen köpte tre knivar och gick in i butiken strax före stängningsdags. Enligt honom själv för att råna butiken. Han hade varit kund flera gånger och ”hyste agg” mot butiksinnehavaren.

När innehavaren hade plockat fram några hyrfilmer sprayade 20-åringen honom med alkopholspray i ansiktet. Innehavaren övermannade honom och tog en av knivarna. När 20-åringen låg på golvet högg han innehavaren med en andra kniv flera gånger.

20-åringen döms också för förberedelse till mord på en gammal klasskamrat, som bor i Laholms kommun. Han hade köpt knivar och kartor och ritat ut var mannen bodde. Han åkte också till mannens bostad.

20-åringen kände sig utfryst och mobbad i deras gemensamma klass. Han har uppgett att han var arg på den man han enligt rätten ska ha tänkt ta livet av.

20-åringen har Aspergers syndrom, en form av autism.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".