Kungsbacka

Urspårning gav villkorligt

Lokföraren som orsakade att ett tåg lastat med klorgas spårade ur i Kungsbacka dömdes för grov allmänfarlig vårdslöshet.

Lokföraren fälls alltså för att han inte kontrollerade att bromsarna på tankvagnarna med klorgas stod i rätt läge när han hämtade tåget i Bohus. Det var därför som tåget fick dålig bromsförmåga och senare spårade ur strax söder om Kungsbacka. Det går inte att säga att personalen på klorgasfabriken i Bohus brukar kolla bromsarna, lokföraren var skyldig att själv kolla det även om tåget då hade blivit försenat.

Grov allmänfarlig vårdslöshet kan ge upp till två års fängelse men eftersom lokföraren är ostraffad kommer han undan med villkorlig dom, och därtill 50 dagsböter. Hans advokat Thomas Wilton är ändå lite besviken.

- Jag tycker att det är tråkigt att man inte har lyssnat tillräckligt på de uppgifter min klient har lämnat om den utbildning han har gått igenom. För det är där vi har haft huvudinvändningarna, säger Thomas Wilton.

Hade han inte ett ansvar att kolla bromsarna oavsett utbildning?

- Det är naturligtvis riktigt och det är därför han är dömd, men vi tycker att man kunde ha lyssnat mer på hans egen berättelse och tagit mindre hänsyn till övrig bevisning.

Domstolen säger att lokföraren har tagit en medveten risk, hur ser du på det?

- Jag tycker att det är ett felaktigt resonemang därför att enligt vår uppfattning har det inte varit en medveten risk utan snarare en brist i hans utbildning, och då kan man heller inte tala om en någon medvetenhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista