Halmstad

Avlyssningar avslöjar människosmugglarna

Rikskriminalpolisen expert är säker på att det handlar om smuggling av människor från Vietnam efter att ha tagit del av tusentals telefonavlyssningar.

- Det handlar om människosmuggling, sa Rikskriminalens expert när han idag vittnade och svarade på frågor från de åtalades advokater i den så kallade Vietnamesrättegången i Halmstad.

Patrik Larsson heter experten som analyserat telefonavlyssningen. Han är operativ analytiker på rikskriminalens underrättelsesektion

- Det var ovanligt mycket klarspråk och öppen information i det avlyssnade materialet.

Patrik Larsson har kommit fram till att det finns inget skäl att tro att det som avhandlats per telefon handlar om något annat än människosmuggling. Det är samtal inom Sverige, men framför allt mellan Sverige och Vietnam, mellan organisatörerna i Sverige och vietnameser som hjälpt till i Vietnam.

Merparten av det avlyssnade materialet rör den 51-åriga kvinnan som anses vara den som organiserat flest skenäktenskap och hjälpt flest vietnamser att ta sig in i Sverige på falska papper och med falsk identitet.

-  51-åringen har haft full kontroll över hela processen, styrt allt från planläggning till genomförande, mutat vietnamesisk polis och också instruerat de som gift sig för att ambassaden i Hanoi och svenska myndigheter inte skulle fatta misstankar, sa Patrik Larsson när han hördes i rätten i Halmstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista