Halmstad

Utlandssoldater kan bli utan jobb

Nu slår Försvarets dåliga ekonomi mot det egna flaggskeppet Nordic Battlegroup. Försvarsledningen har fattat beslut om att säga upp kontraktsanställda inom Nordic Battle Group, ett beslut som också berör Garnisonen i Halmstad.

Omkring 50 av dem som är kontraktsanställda på Nordic Battle Groups enhet här i Halsmtad blir troligen uppsagda, liksom övriga kontraktsanställda inom Nordic Battlegroup.

Försvarsledningen fattade sitt beslut i fredags, och kunskapen är idag inte så stor ute på regementena. På Garnisionen i Halmstad har man ännu inte informerat de som berörs, och ledningen vill därför inte uttala sig. Men det är uppenbart att det är försvarets dåliga ekonomi som lett till  beslutet.

Nordic Battlegroup ligger i så kallad hög beredskap fram till halvårsskiftet, sedan skulle man trappa ner under resten av kontraktstiden fram till november. Nu blir det troligen så att de kontraktsanställda sägs upp från halvårsskiftet. En möjlighet blir då att en del av dem flyttas över till andra utlandsuppdrag, som i Kosovo och Afghanistan.

- För de officerare på Garnisonen i Halmstad som berörs, är det inga problem. Det finns gott om andra uppgifter, säger Garnisonens informationschef Selma Sedlius till P4 Radio Halland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista