Förbjuds på Örnaskolan.

Totalt mobilförbud på Örnaskolan

Är det rätt att förbjuda mobiltelefoner i skolan? Åsikterna går isär, men på Örnaskolan i Hyltebruk har man bestämt sig för att ta krafttag. Från och med tisdag nästa vecka är det totalt mobilförbud som gäller för alla elever, även på högstadiet.

Ann-Christin Johansson som är rektor på Örnaskolan säger att de tycker att det är ett arbetsmiljöproblem och störande på lektionerna. Det har också förekommit att elever filmat med mobiltelefonerna i duschen.

Föräldrarådet har också varit med på att införa molbilförbud på Örnaskolan. Bland annat eftersom eleverna är i skolan för att lära sig och därför ska ha lugn och ro.

Elever på Brunnsåkerskolan i Halmstad tycker dock inte att mobiltelefonerna är ett problem och tar bort uppmärksamheten från undervisningen.

– Man tar bara upp den mindre än en minut och svarar på ett sms. Man missar knappt någonting. Jag har aldrig missat någonting när jag tagit upp mobilen, säger en kille.

En tjej som alltid svarar på sms eller när någon ringer under lektionstid tycker inte heller att hon missar någonting. Hon har sin mobil på ljudlöst.

– Jag försöker göra så att lärarna inte ser och ingen annan störs. Jag hinner ändå fatta vad det handlar om.

Inte heller från skolledarhåll tycker alla att förbud är rätt väg att gå.

Konrad Bengtsson som är utvecklingsledare Barn och utbildningsförvaltningen i Halmstad kommun säger att frågan har diskuterat efter den bestämmelse som infördes om att lärare får beslagta mobiltelefoner.

– Vi försöker komma överens med eleverna, allatså göra en överenskommelse om vad som gäller iför regler klassrummet. När det gäller mobiltelefoner eller annat för att lärande och undervisning ska kunna fungera, säger Konrad Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".