Halland

Dammiga kläder efter tvätt

Förbudet mot fosfat i tvättmedel kan skapa hälsoproblem.

Nyligen förbjöds fosfathaltiga tvättmedel av regeringen i ett försök att skona Östersjön från övergödning. Istället för fosfat kommer man att använda zeoliter i tvättmedlen. Ett ämne som binder dammpartiklar, vilket kan ge allergiska reaktioner.

- Vi försöker lösa ett miljöproblem men skapar ett hälsoproblem, säger Marie Matsson som är docent i miljövetenskap på Högskolan i Halmstad.

Problemen förvärras av att nya tvättmaskiner sköljer allt sämre. Nyligen presenterade energimyndighetens testlaboratorium en undersökning av fyra tvättmaskiner i den högsta energiklassen. Vid undersökningen kunde man konstatera att sköljförmågan försämrats sedan den förra testen för 10 år sedan.

Marie Mattsson säger att det kan bli nödvändigt för vissa att köra sköljprogrammet två gånger.

- Frågan är om förbudet står i proportion till nyttan. Väl fungerande kommunala reningsverk tar hand om fosfater. Problemet  finns främst hos enskilda avlopp.

Tvättmedel med fosfat får säljas i butik fram till sista augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".