Så ska Stormens Hus se ut. Bild: ArkitektBolaget.
Ljungby

Stormens hus blir dyrt

Prislappen för stormens hus i Ljungby är nu uppe i 150 miljoner kronor. Nu står hoppet till att privata sponsorer ska skjuta till pengarna som behövs.

Tanken är att ett sju våningar högt besöks- och upplevelsecentrum med inriktning på bland annat energi- och klimatfrågor ska uppföras utmed E 4 vid Ljungby.

I maj ska kommunstyrelsen i Ljungby bestämma om man ska satsa ytterliggare pengar på att utveckla tankarna och hitta finansiering för det som är tänkt att bli en internationell turistattraktion.

– Efter att ha läst materialet så tror jag på det. Det är framtiden, säger Carina Bengtsson, centerpartistiskt kommunalråd i Ljungby.

I den rapport som Ljungby kommun har betalat 400 000 kronor för kan man läsa om tankarna för stormens hus. Under rubriken ”en helt vanlig dag i stormens hus” står det om Kim Taek Su från Shanghai och Gunther Beck från Berlin som åkt till stormens hus för att gifta sig i anläggningens vindtunnel. Där står också om forskare från hela världen som möts just på stormens hus. Carina Bengtsson tror att det är realistiskt.

– Det är inte ett hus bara för Ljungbys kommun utan det är ett hus för hela världen.

Beslutet om kommunen ska gå vidare med projektet eller inte fattas i maj, och där Carina Bengtsson är försiktigt optimistisk och talar sig varm för att man måste våga satsa för att vinna så är andra politiker i kommunstyrelsen mer negativa, Roland Johansson från alternativet är en av dem.

– Man har hållit på i femton månader och har inte fått inte en krona. Det är skrämmande.

I rapporten kan man läsa om andra små samhällen som har vågat satsa. Ett exempel är Astrid Lindgrens värld i Vimmerby, en satsning som lockar många. Men är intresset lika stort för ett centrum kring väderfrågor som för Astrid Lindgrens odödliga sagofigurer och är det kommunens sak att utveckla det? Carina Bengtsson och Roland Johansson har olika åsikter.

– Vad har detta att göra med Astrid Lindgren, det är ju en helt annan sak, säger Roland Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".