Halland

Kritik mot privata bolag på apoteksmarknaden

Förslaget att släppa in privata bolag på apoteksmarknaden får kritik av landstingsstyrelsen i Halland i ett svar man skickat till regeringen. Den borgerliga majoriteten säger visserligen ja, men har flera invändningar.

– Vi tycker att landstingen har för liten inverkan på att kunna pressa priserna. Vi vill ju att vinsterna ska hamna hos landstingen och inte hos apotekskedjorna, säger Mats Eriksson, moderat ordförande i landstingsstyrelsen.

Socialdemokraterna i landstingsstyrelsen instämmer i kritiken den borgerliga majoriteten har. Men man vill gå längre, eftersom förslaget i stora delar är ofärdigt enligt socialdemokraterna. De vill inte ha någon omreglering av apoteksmarknaden över huvud taget.

– I jämförelse så fungerar läkemedelsdistributionen bra som den är dag och vi har låga priser vid jämförelse, säger socialdemokraten Dan Skantz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".