Halmstad

Hetsigt i Vietnamrättegången

Idag, tisdag, avslutades den första och viktigaste delen i människosmugglingsrättegången i Halmstad.

En 51-årig vietnamesisk kvinna, som är åtalad för att ha organiserat människosmuggling och enligt åklagarna tjänat mycket pengar på det, har stått i fokus sen rättegången inleddes i början av mars.

Och i dag hettade det till i tingsrätten. Först blev 51-åringen förgrymmad på åklagaren, som hon beskyllde för att inte kontrollera fakta, sen förnekade hon att det var hon som syntes på en bild från Vietnam och så kunde hon inte förstå eller komma ihåg att hon skrivit ett brev med ofördelaktiga uppgifter för henne.

En landsman som kommit hit via skenäktenskap och berättat att han betalt pengar till 51-åringen för det blev kallad idiot och kriminell och en kvinna, som gjort samma sak, beskyllde hon för att vara en före detta prostituerad. I inget av fallen har hon fått några pengar sade 51-åringen.

Men kvinnan som utsattes för 51-åringens vrede, stod på sig och sa att hon betalat 15 000 till 16 000 dollar och berättade gråtande att hennes vuxna dotter i Vietnam hotats av 51-åringens syster, som bor i samma by.

Åklagarna har valt att börja med den 51-åriga kvinnan och alla de som genom henne varit inblandade, genom skenäktenskap och bedrägeri. Sammanlagt har det gällt tolv åtal och 15 personer, alla vietnameser. Sedan kommer ett par och sist en 56-årig kvinna att höras på samma sätt. Tillsammans finns det 34 åtalade.

Och att 51-åringen kom först beror på att åklagarna anser sig ha mest och bäst bevisning mot henne. Telefonavlyssningen är omfattande, massor av brev och dokument finns beslagtagna och olika vittnen har berättat att de betalat 51-åringen pengar, för att hon skulle arrangera skenäktenskap och hjälpa till med ansökan om uppehållstillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista