Alla kan inte vaccineras.
Halland

Brist på TBE-vaccin

Just nu är det ont om TBE-vaccin i Sveige. Orsaken är en överraskande kraftig efterfrågan i hela Europa. Även i Halland råder det brist på vaccinet, trots att det är ett så kallat låg-risk-område.

Gunilla Henriksson, inköpsansvarig sjuksköterska på infektionsmottagningen i Halmstad, säger att de får prioritera de patienter som tros behöva vaccinet mest.

Det finns två sorters vaccin mot den fruktade fästingsjukan TBE som kan ge hjärnhinneinflamation. Just det vaccinet som använts på infektionsmottagningen i Halmstad har inte gått att få tag på i år eftersom doserna redan varit uppbokade.

Däremot har man lyckats få några doser av den andra sorten som mottagningen väntas få i maj. Men för att de doserna ska räcka till de som har störst behov får personalen sålla. Det är bara personer som ska besöka ett så kallat högriskområde som behöver vaccinera sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista