Halland

Brister i i krisberedskapen

- Det krävs mer resurser för att möta de kriser och katastrofer som kan drabba Halland. Det säger Mia Dahlström som är beredskapsdirektör på länsstyrelsen.

- Generellt sett tycker jag inte man kan säga att vi är dåligt rustade för kriser i allmänhet. Men sen finns det ett antal risker, som vi inte arbetat så mycket med, där vi har en något lägre förmåga, säger Mia Dahström.

En sådan risk, som hon ser, är datasäkerheten där många myndigheter och organisationer idag har brister.

- Det är ett generellt problem i hela landet. Alla behöver se över sin IT-säkerhet, och det är mycket fokus på det i vår verksamhet nu, säger Mia Dahlström.

En annan sak som skulle kräva mycket resurser är om det skulle inträffa ett stort oljeutsläpp i Kattegatt utanför Hallands kust.

- Det skulle vara en stor påfrestning, för det är väldigt svårt att hantera de här stora oljeutsläppen, säger Mia Dahlström.

- Ska vi bygga ett tryggt och säkert Sverige så behöver man tillföra mer resurser. Och jag tycker att man framförallt behöver göra det på lokal och regional nivå, till kommuner och länsstyrelser. För att vi ska kunna ta ett krafttag och öka vår förmåga att hantera de olika typer av risker, som vi har i samhället idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".