Halland

Hyran upp i centrala lägenheter

Hyrorna i attraktiva områden ska kunna bli högre än på andra ställen i framtiden. Det är en av konsekvenserna i den utredning om allmännyttan som presenterade idag.

Idag är det hyrorna i de kommunala bostadsbolagen som sätter normen för hur höga hyrorna ska vara även hos de privata värdarna. Men nu föreslås alltså en förändring av detta. Hyresgästföreningen befarar skyhöga hyreshöjningar i de mest attraktiva områdena.

Socialdemokraternas riksdagsledamot Alf Eriksson instämmer i kritiken:

- Valigt folk kommer inte att ha råd att bo sig i Halland där kostnaderna för bostäder redan är mycket höga, säger han.

Regeringens utredare Michael Koch säger att det inte är fråga om marknadsmässiga hyror, eftersom man sätter ett tak på 5 procents höjning per år, inklusive nuvarande inflationstakt. Dessutom ska det fortfarande vara förhandlingar som  sätter normen för hyrorna.

- Något måste göras åt dagens situation eftersom det idag är åratals kö och krävs kontakter och i värsta fall svarta pengar för att kunna få en hyreslägenhet idag, menar utredaren.

Jan Ertsborn, som är halländsk folkpartist i det ansvariga utskottet civilutskottet,  tycker också att det krävs en förändring. Ertsborn betonar att man måste gå fram mycket försiktigt:

- Folk ska inte bli tvugna att flytta från lägenheter bara fär att hyran går upp, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".