VARBERG

Planer på vindkraft i Ulvatorp

Intresset för att bygga vindkraftsparker är fortsatt stort. Det västsvenska företaget Gothia Vind vill bygga två nya vindkraftsparker i Ulvatorp, strax öster om Veddige.

Det är det relativt nystartade företaget Gothia Vind, som i samarbete med en stort irländsk vindkraftsföretag, satsar på stora landbaserade vindkraftsparker.

I den ena parken i Varbergs kommun ska det enligt planerna ingå 15 verk. I den andra drygt tio.

Gunnar Eriksson, vd i Gothia Vind säger att de har haft samråd med länsstyrelsen och kommunen.

- Det är väl mest positiva signaler, men de är ju rädda om miljön där uppe i Ulvatorp, säger dem.

Har ni varit i kontakt med människor i området?

- Ja, de som bor där är ju oerhört positiva. Därför att de flesta är ju markägare också i detta området. Och de som inte får något verk på sin mark kommer ju också att få del av arrendena om de bor inom området, säger Gunnar Eriksson.

Hur mycket pengar handlar det om för en markägare?

- Ja, det kan ju bli mer än 100 000 per år och verk, och blåser det riktigt bra kan det ju bli ännu mer.

Tidsplanen är att de under det här året ska sätta upp en vindmätare, och sen mäter de i ett år. Sen ska det göras en miljökonsekvensbeskrivning och en ansökan om bygglov ska lämnas in.

Gothia Vind har ännu inte några vindkraftverk igång. Men det har Airtricity, den irländska samarbetspartnern, säger Gothia Vinds vd Gunnar Eriksson. Bara i Irland och Storbritannien har det bolaget 24 vindkraftsparker i drift.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".