KUNGSBACKA

Lokal journalistik på entreprenad

Göteborgs-Posten är på väg att lägga ut lokal journalistik på entreprenad. Journalistfacket befarar att Kungsbackaredaktionen står på tur att läggas ned.

Planerna är att bolaget OTV, som bland annat äger Kungsbacka-Posten, i ett första steg ska göra de sidor i Göteborgs-Posten som handlar om Mölndal och Härryda.

MBL-förhandlingarna är inte avslutade, men enligt journalistklubben talar allt för att OTV tar över GP-journalisternas arbete i Mölndal-Härryda på försök i ett år.

I nästa steg kan det bli GP:s redaktion i Kungsbacka som slår igen, befarar journalistklubbens ordförande Pnina Yavari Molin.

- Ja, det finns indikationer på att det kan bli Kungsbackas tur. Och att GP:s egen redaktion på plats stängs och de tre journalisterna får göra annat på GP, säger Pnina Yavari Molin.

OTV ägs till en mindre del av Göteborgs-Postens koncern, Stampen. Men journalisterna ser OTV som en konkurrent, och tror att tidningen blir sämre. Pnina Yavari Molin ser flera allvarliga följder om den lokala journalistiken läggs ut på entreprenad.

- Det finns ju en aspekt och det är GP:s trovärdighet. Och den journalistiska kvalitén, som vi utgår från kommer att sjunka i och med att det är färre som gör samma jobb. Och i och med att det blir färre röster på den orten så är det ju även en fråga om mångfalden och hur många som bevakar kommunen och vad politikerna gör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".