Halland

Länsrätten kan flyttas till Växjö

Antalet Länsrätter krymps från 23 till 10, och en av de länsrätter som försvinner är Länsrätten i Halland. Det är den statliga utredarens förslag, som överlämnas till regeringen i slutet av april.

Enligt förslaget, som ska presenteras för regeringen i slutet av april, bör en länsrätt ha minst 6000 mål om året och 10 domare. Länsrätten i Halland har ungefär hälften, årligen 2 700 mål och 5 domare.

Utredarens förslag är att Kungsbacka förs över till Göteborg och resten av Halland till en framtida stor länsrätt i Växjö.

– Jag tycker det är rimligt att man ska dra ner på antalet länsrätter. Det är effektivitetsskäl som talar för detta. Och man kanske besöker en domstol en gång i sitt liv idag så avståndet spelar inte så stor roll, säger Krister Törnros, chef för Länsrätten i Halland.

Personalen på de länsrätter som utredaren vill avveckla, däribland alltså den som finns i Halmstad, har blivit informerad om förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".