Vårdstrejken inleddes klockan 12 på måndagen.
Halland

Vårdstrejken är ett faktum

Inställda operationer och långa väntetider på bland annat akutmottagningarna, det är några konsekvenser som kommer att beröra patienter på Länssjukhuset i Halmstad och sjukhuset i Varberg.

Dessutom kommer det att bli svårt att få tag på korttids vikarier då även bemanningsenhetens sjuksköterskor berörs av strejken. 

Trots det säger Kristina Wallentin, sjukhuschef på sjukhuset i Varberg att sjukhusen kan garantera patientsäkerheten.

– Jag garanterar patientsäkerheten för de patienter som har behov av sluten vård på sjukhuset i Varberg.

De patienter som inte är i akut behov av hjälp får alltså vänta. Både länssjukhuset i Halmstad och sjukhuset i Varberg kommer att få stora problem med för få vårdplatser. Och man räknar även med långa köer till akutmottagningarna.

Trots att vården under pågående strejk inte kommer att vara den ultimata säger Anders Dybier, sjukhuschef i Halmstad, att de är väl förberedda på konsekvenserna och att de garanterar vård till patienter med akuta behov som till exempel cancerpatienter. Övriga patienter får vänta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".