För snabbt och utan hänsyn till omständigheterna

Lärare och elever vid svenska för invandrare, SFI-utbildningen i Getinge är kritisk till beslutet att lägga ner i Getinge och flytta utbildningen till Halmstad.

Eleverna kommer från krigsdrabbade områden och är ofta i psykiskt dåligt tillstånd. Deras barn är dessutom ofta sjuka och behöver med kort varsel hämtas från daghem och förskolor. Något man anser försvåras om de ska resa fram och tillbaka mellan Getinge och Halmstad.

Kommunen motiverar sitt beslut med vikande elevunderlag i Getinge.

28 april måste dom tio elever som idag läser i Getinge börja på SFI i Halmstad.

-Vi får inte  möjlighet att förbereda oss eller våra  mentalt, och inte heller våra barn säger flera föräldrar till SR Halland. Dom hinner heller inte förbereda sina barn som dom behövt vara nära då barnen ofta är sjuka och behöver hämtas från dagis och skola med kort varsel vilket kommer att bli svårt nu när undervisningen flyttas.

Dessutom anser eleverna att det är lättare att integreras i ett mindre samhälle som Getinge där man inte har lika många landsmän som i Halmstad och därför tvingas prata svenska.

Inga-Lena Rydén är rektor för SFI-utbildningen i Halmstad:

-Att bli integrerad handlar mycket om att se flera delar av samhället. Eleverna får nu en månad på sig att klara ut hur dom ska resa, och dom får vänja sig vid att åka buss till Halmstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".