Kungsbacka

Kungsbacka först med skriftligt ordningsomdöme

Kungsbacka kan bli den första kommunen i Halland där gymnasieelever som inte uppför sig som skolan önskar kan få ett skriftligt ordningsomdöme där det står hur eleven bör bättra sig.

Jesper Andersson som går första året på Aranäsgymnasiet är i stort sett positiv.

– Jag tror att det vid många tillfällen att det kan vara bra. Vid många tillfällen är nog folk inte medvetna att de är stökiga för det är ofta samma personer. Så det kan nog vara rätt så bra att få det på papper så att man kan skärpa sig.

Men Jesper Andersson vill inte att det ska finnas med i slutbetyget.

– Man är ganska vild i tonåren och det ska inte följa med en hela livet att man var lite oansvarig när man var 16-18 år.

Men det handlar inte om att återinföra forna tiders betyg i ordning och uppförande. Det som Kungsbackas ledande gymnasiepolitiker nu har ställt sig bakom, är att man på utvecklingssamtalet i skolan tar upp ifall eleven inte följer skolans regler eller inte tar hänsyn till andra. Sedan skriver man ner det i ett ordningsomdöme.

Socialdemokraten i sällskapet reserverade sig, men den moderate ordföranden Jan Österdahl tycker att det finns en poäng med skriftliga ordningsomdömen.

– En av anledningarna till att vi gör de här är att vissa föräldrar säger att det inte har någon aning om att deras barn är stökiga trots att lärare vittnar om att de har blivit informerade muntligt. Då kan det vara bra att ha det även skriftligt, säger Jan Österdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".