Halland

Strejkens första vecka bättre än väntat

Första veckan med sjuksköterskestrejken har gått bättre än förväntat på länssjukhuset i Halmstad. Det konstaterar sjukhuschefen Anders Dubjer.

Ett hundratal operationer som inte är akuta har ställts in men övrig verksamhet har flutit på, och trycket på akuten har inte ökat så som befarats.

– Det har gått förvånansvärt bra och det finns ett stort ansvarstagande bland alla inblandade i att försöka få det här att fungera så gott det går, säger Anders Dubjer.

I går togs även viss personal från blodcentralen ut i strejk. Bland annat Britta Larsson som är biomedicinsk analytiker o nu går strejkvakt utanför sjukhusentrén.

– Vi måste visa att vi finns och att vi är värda mycket mer och det är inte så att något liv går till spillo.

Strejken på blodcentralen ska alltså inte påverka akuta operationer men den innebär att sjukhusen i Västra Götaland inte får hjälp med blod vilket de begärt. Och inget blod kan heller säljas till länets privata kliniker som Movement och Spenshult. På Spenshult är operationer som kräver blod inte inbokade förrän näst nästa vecka men på Movement ställs nu 17 planerade operationer in.

– Beklagligt, säger ena ägaren Patrick Överli, eftersom Movements sköterskor tillhör dom som tjänar bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".