12 av 18 solarier i Halmstad har brister (foto: Scanpix).
Halmstad

Solarier i Halmstad kan ge hudskador

Många av solarierna i Halmstad kan ha allvarliga brister. Det visar den kontroll som miljö- och hälsoskyddsförvaltningen nyligen gjort. I värsta fall skulle dessa brister kunna leda till svåra hudskador.

Enligt miljö- och hälsoskyddsinspektör Kenneth Holmberg är risken för hudskador störst för de som solar ofta eftersom dagens rör oavsett sort är snällare än dom som användes för några år sedan.

-Men även dagens rör kan, om de är felaktiga, ge upphov till hudskador, säger Kenneth Holmberg.

Det faktum att många solarier i kommunen inte har märkta rör anses som allvarligt. Det innebär att det finns en risk för att rören inte är godkända och därmed kan vara av sorten som kan ge skador.

Av totalt 18 solarier som kontrollerades fick 12 anmärkningen allvarliga avvikelser och då har det oftast handlat om frågor som rör solarierören. Övriga anmärkningar har handlat om att det bland annat har saknats skyltar.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden har nu bett ansvariga för berörda solarier att ta fram nödvändig information för att man ska kunna se vilka åtgärder som eventuellt behöver vidtas.

Cecilia Svensson i Halmstad brukar sola solarium och hon säger att dom flesta struntar i riskerna:

-Det viktigaste är att man blir fin. Man tänker inte på riskerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista