Falkenberg:

"Rädda Hallandskusten" får inte överklaga

En oenig Miljööverdomstol har nu slagit fast att 158 människor i föreningen Rädda Hallandskusten inte har rätt att överklaga beslutet om att bygga en vindkraftspark på Skottarevet i havet.

Det var i vintras som de 158, som alla har hus utmed kusten, skickade in sitt överklagande av miljödomstolens beslut i december att tillåta vindkraftsparken till överdomstolen.

De flesta anser att de får landskapsbilden förstörd när de gigantiska vindkraftsverken bryter horisonten. Många befarar att bullret kommer att nå dem, liksom skarpt ljus från varningsmarkeringar för flyg och sjöfart.

Men risken att fastighetsägarna skall drabbas av buller och ljus avfärdas som ”enbart teoretisk” eller ”helt obetydlig” av Miljööverdomstolens majoritet.

– Påverkan på landskapsbilden är inte så stor att den ger de klagande rätt att överklaga, skriver man.

Men ett av domstolens miljörad instämmer inte. Han anmäler skiljaktig mening och skriver bland annat att vindkraftverken kommer att synas tydligt från fastigheter nära kusten och starkt negativt påverka en i övrigt obruten havshorisont i väster.

Likaså tror miljörådet att ljuset från varningsmarkeringarna kommer att synas väl från land.

Praxis enligt Vattenlagen åberopas också av det skiljaktiga miljörådet. Där är tröskeln för att ha klagorätt låg, och det tycker han skall gälla också i fallet Skottarevet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista