VARBERG

Svårt för rullstolsburen i stadshuset

Många kommunhus runtom i landet har stora brister när det gäller tillgängligheten för funktionshindrade. Det visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort.

Sveriges Radio har undersökt ett 30-tal kommunhus runtom i Sverige. Framför allt brister det när det gäller handikapparkeringar och toaletter som ofta är för små.

I Stadshuset i Varberg måste man leta sig ner i källaren för att hitta en handikapptoalett. Den har visserligen larm men det finns varken skylt eller dörröppnare - och en stor våg på golvet gör det svårt att vända en rullstol.

-Den här dörren kan jag inte få upp själv och det går inte att komma in med knäna under tvättstället, konstaterar rullstolsburne Jan-Olof Martinsson.

Boverkets regler säger att 2010v ska hinder som är enkla att avhjälpa vara åtgärdade i lokaler dit allmänheten har tillträde.

Sven-Göran Dahlberg på Varbergs kommuns servicekontor är medveten om bristerna i stadshuset - och en bättre handikapptoalett i samma våningsplan som receptionen är faktiskt på gång.

-Vi har ett åtgärdsprogram för handikappanpassning och där ingår en ny toalett.