Hylte

Landsbygdens framtid diskuterades i Hyltebruk

Bättre vägar, bättre mobiltäckning och satsning på ungdomarna, det var några av förslagen som fördes fram igår kväll i Hyltebruk. Där samlades riksdagsmän, företag, föreningar och annat folk från gränslandet mellan Hallands och Jönköpings län. Ämnet var framtiden för landsbygden i området.

Edmund Johansson från Burseryd utanför Smålandsstenar har ett företag som tömmer avloppsbrunnar och suger slam. Det blir många mil om dagen i lastbilen. Och i lastbilen ser han vad politikerna på riksplanet borde ta tag i - vägarna.

– Dels får vi ett större slitage på våra fordon jämfört med om man åker på en väl underhållen väg. Dessutom blir det ju längre transporttider i vissa fall.

Och igår kväll fick Edmund Johansson och många andra företagare och allmänhet chans att öga mot öga med regionens riksdagsledamöter berätta vilka hinder som måste undanröjas om landsbygden ska kunna leva kvar och expandera.

Förutom vägarna, diskuterades också annan infrastruktur som mobiltäckning, en självklarhet i tätorten, men ute på landet i många fall en lyx. Många av de här frågorna avgörs inte på lokalt plan utan i riksdagen. Så tanken är att politikerna ska ta med sig lärdomarna från kvällen till maktens säte i Stockholm.

Jan Andersson Centerpartistisk riksdagsledamot från Hylte kommun tyckte att upplägget var spännande.

– Det här är ett sätt att samla in goda idéer. När det gäller vägarna är det tveklöst så att vi har satt av rejält med resurser från alliansregeringen för att rusta upp inte minst det finmaskiga vägnätet. På mobiltelefonsidan så är det en fråga för marknaden att lösa och det gäller att vara noga med vilken operatör man väljer så att man har bra täckning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista