Halland

Ny Onsalaväg nära den gamla

En ny Onsalaväg bör dras i någon av de sträckningar som ligger närmast den gamla Onsalavägen för att bli så skonsam som möjligt mot miljön. Den slutsatsen dras i den miljökonsekvensbeskrivning som nu är klar.

Det finns också andra saker än miljöfrågorna som talar för någon av dessa sträckningar, säger Håkan Bertilsson på Vägverket. Men miljökonsekvensbeskrivningen är ett tungt dokument.

Det som miljömässigt anses bäst är alltså någon av de två sträckningar som går längst österut, alltså närmast den nuvarande Onsalavägen.

Däremot tycker varken miljöutredarna eller Vägverket att det är någon god idé att bredda den nuvarande vägen, den skulle då bli ännu mera av en barriär i landskapet än den redan är.

– Det känns orealistiskt, det skulle ju i så fall tvinga oss att ta upp en väldigt bred korridor, säger Håkan Bertilsson.

Men oavsett vilket alternativ man väljer så blir det förstås ingrepp i natur och kulturmiljö - inte minst påverkas våtmarker och odlingsmark även i de båda ostliga sträckningar som annars anses mest skonsamma.

– Det är ju ett ur miljösynpunkt väldigt tätt landskap med mycket värdefulla saker som ligger här utanför Kungsbacka.

Den 2 juni blir det informationsmöte och efter sommaren bestämmer sig Vägverket för ett alternativ. Målet är att vägen ska stå klar om 4 år.

Magnus Hagström var reporter - han talade med Håkan Bertilsson - Vägverkets projektledare för den nya Onsalavägen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista