Halland

Hamnarbetarna tar strid om arbetstiden

Från och med nästa vecka kommer hamnarbetarna inte att arbeta övertid, sedan facken Transportarbetareförbundet och Svenska Hamnarbetareförbundet varslat om blockad mot övertid, nyanställningar och inhyrning av arbetskraft.

Facken har sagt  nej till medlarnas bud till ett nytt avtal. Däremot var arbetsgivarnas organisation Sveriges Hamnar beredd att anta medlingsbudet.

- En del fartyg får räkna med att ligga lite längre i hamn än annars, säger Birgitta Johansson hamnchef i Halmstad.

På Terminal West i Varberg säger Vd Torbjörn Wedenbrand att blockaden kommer att få negativa konsekvenser.

Stötestenen är vem som ska besluta om arbetstiden, och facket vägrar släppa det inflytande man har sedan många år. För att fartygen inte ska ligga onödigt långe vid kaj måste arbetstiden vara flexibel. 12 procent av arbetstiden i Halmstads hamn sker på helger och kvällar.

- Gubbarna är stridslystna och beredda på att kämpa för att parterna ska bli överens om hur övertiden ska läggas ut, säger Krister Bertilsson ordförande för transportfacket i Varbergs hamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista