Halland

Aktiebolag ingen lösning på muséernas problem

– Varberg och Halmstad kommer att dominera ännu mer över museiverksamheten i Halland. Stiftelsens ordförande kritiserar förslaget om att göra om styret för länsmuséerna.

Den kulturutredning som presenterades för en tid sedan föreslog att de båda länsmuseerna i Halland ska ombildas till två aktiebolag. Förslaget innebär ett bolag för museet i Halmstad som ägs till lika delar av Region Halland och Halmstad kommun, och en likadan konstruktion för museet i Varberg.

Lennart Kollmats (fp), som är ordförande i den stiftelse som idag har hand om muséerna, är rädd för att förslaget förstärker dominansen i Varberg och Halmstad.

– Redan idag ägnar sig muséerna för mycket åt Varberg och Halmstad och för lite år resten av Halland, säger han.

Lennart Kollmats vill att båda muséerna styrs direkt av Region Halland, utan att Varbergs och Halmstads kommuner är med som ägare.

– Då slipper man ta så mycket hänsyn till kommunernas viljor.

– De 8 miljoner kronor som Halmstad och Varberg  bidrar med är småsummor som man kan få in på annat sätt, säger Lennart Kollmats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".