Halland

Viktigt att förändra museumstrukturen

Museiordföranden Lennart Kollmats kan ha rätt i att länsmuseerna i dag lägger mycket av sina resurser på de orter där de finns - Varberg och Halmstad.

Det säger Region Hallands ledande politiker Göran Karlsson.

- Ja, det kan väl vara så att där man befinner sig, att man har mer aktiviteter där än man har i övriga länet, det kan nog stämma.

I morse sa ordföranden för den Halländska länsmuseistiftelsen, Lennart Kollmats, att det är olämpligt att låta Varbergs och Halmstads kommuner bli hälftenägare i två nya museibolag. Då blir det ännu svårare för resten av Halland att få del av museernas resurser, tror han.

Detta och andra förslag i den halländska kulturutredningen diskuteras just nu som bäst - Göran Karlsson vet ännu inte om han vill ha just såna bolag som utredaren tycker - det viktiga är att byta ut den tungrodda stiftelseformen mot någon sorts bolag.

- Varje år så ska man kunna disktuera politiskt när vi avsätter pengar till den här verksamehten vad vill vi ha ut för våra pengar, säger Göran Karlsson.

Oavsett hur museerna och resten av den Halländska kulturen ska organiseras, så påpekas det också i utredningen hur lite offentliga pengar som i dag satsas på kultur i Halland.

- Jag är helt övertygad om att vi kommer att behöva skjuta till extra pengar, säger Göran Karlsson och tillägger att det får prioriteras in i landstingets budget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista