HALLAND

Dyrt för polisen att få hjälp av telefonbolag

Hallandspolisen betalar stora belopp till telefonbolagen för att få hjälp vid brottsutredningar. Fjolårets nota för tjänster som telefonavlyssning och specificerade samtalslistor för brottsmisstänkta, gick på drygt en halv miljon kronor.

Den här typen av teknikkostnader kommer att öka tror Hallandspolisens Ove Bärgman, som är bekymrad över utgifterna.

-Samtalslistor är i stort sett samma uppgifter som finns på en vanlig faktura som man som kund betalar kanske 20 kronor för. Vi får betala flera tusen. 

Hallandspolisen betalade i fjol runt 250 000 kronor för samtalsspecifikationer och pejling av var telefoner befunnit sig. Totalt handlade det om 106 sökningar.

Till skillnad från telefonavlyssning som också gick på runt 250 000 kronor, så är samtalslistorna och pejlingen åtgärder som polisen får ta till utan domstolsbeslut och utan att någon är skäligen misstänkt. Det som krävs är att brottet minst kan ge två års fängelse.

Advokatsamfundet har kritiserat att telespårning används allt mer då dom tycker att regelverket kring det är för svagt o det kan hota integriteten. Men Ove Bärgman skulle helst se att det både blev billigare och möjligt att ta till, även för brott med fängelsestraff under två år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista