Halland

Halland tar ett stort steg mot egen region

Det blir nu alltmer sannolikt att Halland inom några år kommer att bli en egen region med mer makt än idag.

När regeringens utredare på tisdagen presenterade resultatet av sina samtal med tusentals lokala politiker står det klart att de allra flesta är positiva till att det införs regionkommmuner.

Och med ett så positivt gensvar så tror kommunminister Mats Odell att de som vill och har gränsdragningen klart för sig, inom kort kommer att få regeringens klartecken att bilda en regionkommun.

- Halland har stora föritsättningar att kunde bilda en egen region inom sina nuvarande länsgränser, säger Odell

Om Halland blir en regionkommun så innebär det att region Halland och landstinget slås ihop och blir en folkvald församling med egen beskattningsrätt. Frågor som till exempel berör infrastruktur  som tidigare varit statens ansvar skulle hamna under regionkommunen.

När ansvarskommittén lämnade sitt förslag för ett drygt år sedan så var tanken att regionkommunerna skulle vara större, men nu har man alltså lämnat öppet även fär mindre regioner för de som vill.

Region Hallands ordförande centerpartisten Göran Karlsson är glad om än inte helt överraskad äver Odells klara besked:

- Moderaterna har varit skeptiska till att genomföra regionkommunerna så snabbt, säger han.

- Mats Odell är väldigt tydlig vad han vill och därför finns säkert en klar majoritet inom regeringen, säger Göran Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista