Halland

Stadsanställda mår dåligt

Många stadsanställda mår dåligt på grund av sina arbetsförhållanden, det visar en ny undersökning från Statistiska Centralbyrån. Stress, hot och våld är några av orsakerna, men det främsta problemet är brist på resurser för att klara sina arbetsuppgifter.

Reino Suu arbetar på Försäkringskassan och är ordförande för fackförbundet ST i Halland. Han är inte förvånad över att de anställda känner stor press.

– Det kanske ligger tusen ärenden och väntar på handläggning och vi vet att vi inte kommer att hinna och trots det växer högen hela tiden, säger Reino Suu.

Drygt hälften av de svarande i undersökningen uppger att de har alldeles för mycket att göra, medan drygt en tredjedel har sömnsvårigheter för att tankar på jobbet håller dem vakna.

Så här kan vi inte ha det, tycker Fackförbundet ST och uppmanar regeringen till att prioritera forskning om arbetsmiljön. Reino Suu tycker att det är en bra idé.

– Jag tror att all forskning gynnar all verksamhetsutveckling om man pratar om arbetsmiljö. Det är alltid bra att göra tidiga insatser.

Reino Suu menar att effektiviseringarna som lett till minskade resurser är en stor anledning till varför vissa anställda vid försäkringskassan mår dåligt.

– Givetvis finns det saker som behöver effektiviseras och förbättras men det har gått lite för fort vilket har gjort att man inte klarar av det riktigt fullt ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".